Hoe vind ik de juiste therapeut?

Er zijn zoveel verschillende therapeuten.
Hoe vind je tussen al die mensen de juiste therapeut voor jou?

Of het nu gaat om individuele therapie, groepstherapie of therapie modules voor je school, je zoekt een therapeut die bij jou past, of die past bij het doel dat je voor ogen hebt. Heb jij voor jezelf misschien een voorkeur voor een vrouw die zachtaardig overkomt en begrijpend en warm is, een groepje probleempubers heeft misschien een ander soort coach nodig die duidelijke grenzen afbakent.

In het hart van de therapie ligt de relatie tussen de patiënt en de therapeut, dus het vinden van de juiste pasvorm is de sleutel.

In individuele sessies is de ‘klik’ het geheim, jij als cliënt moet je begrepen voelen en veilig. In groepssessies gaat het voornamelijk om de inhoud, het thema dat behandeld wordt.

Het is belangrijk om voor jezelf te weten waar je naar op zoek bent voordat je begint.

Laat ik iets vertellen over mijn ervaring in het verleden; de therapeut zat rustig te wachten tot ik ging praten. Soms wist ik gewoon niet wat ik moest zeggen en hoe langer de stilte, hoe minder zin ik had om te gaan praten. Het werd soms ernstig ongemakkelijk want ik vond die stiltes pijnlijk. En in die vreselijke momenten kon ik alleen maar denken, wat is er mis met mij? De wisselwerking tussen cliënt en therapeut moet dus goed zijn, maar ook de methode moet passen bij wie je bent. Ga je voor gesprek, zoek je de ingang in het onderbewuste, begin je bij je lichaam of de voeding, misschien wil je wandelen, of tekenen of schreeuwen of juist stil zijn. Soms is het een zoektocht of kom je niet verder met het een en is het noodzakelijk over te stappen op het ander. Gelukkig is er veel keus in therapieland. En heel veel is te vinden op de website van T.support. Mocht je advies willen, of gewoon even overleggen, neem gerust contact op.

Wat voorop staat is dat er innerlijk iets in beweging komt. Praattherapiesessies zijn voor veel mensen fijn, je kan er uitgooien wat je dwars zit, het lucht op en dat is vaak al heel prettig en soms voldoende. Maar dikwijls is het toch moeilijk om het inzicht te krijgen waardoor je de emotionele triggers kan gaan begrijpen. Bovendien is voor heel veel mensen praten over nare dingen moeilijk, want niemand zit op herhaling van onaangename emoties te wachten. In onze maatschappij willen we als het even kan snelle verlichting zonder diepe lange gesprekken. En dat kán, dat is waar Rapid Transformational Therapy voor staat.
RTT is een buitengewoon effectieve methode die afkomstig is uit Engeland en die het beste van hypnotherapie, NLP, psychotherapie en gedragstherapie combineert.

Mijn eerste ervaring met een therapeut was geen succes. Dat kwam omdat ik me niet voldoende had afgevraagd wat ik zocht en ik had geen idee wat ik de persoon tegenover me moest vragen.

Het enige wat ik wist was dat ik me slecht voelde en dat ik wilde dat er iets veranderde.

Nu kan ik natuurlijk makkelijk de therapeut ervan de schuld geven dat de therapie geen succes was, maar het is ook belangrijk om te erkennen dat ik niets heb gedaan. Uiteindelijk ben ik weggegaan met de gedachte dat ik hier niet goed in was. Vandaag denk ik daar anders over.
Daarom kunnen onderstaande vragen handig zijn, gewoon om jezelf wat richting te geven als je dat prettig vindt.

Zelfinterview:

 • Waarom therapie en waarom nu?
 • Waar zou je graag aan willen werken? Als je geen onderwerp hebt, maar je je slecht voelt, bedenk je dan hoe je je zou willen voelen.
 • Wat is het gewenste resultaat? Hoe ziet je leven eruit als je dit niet meer bij je hoeft te dragen?
 • Wat ben je bereid te doen om dit doel te bereiken?
 • Wat verwacht je van een therapeut?
 • Wat zijn je ervaringen in therapie tot nu toe en wat was nuttig?
  Wat niet? Wat zijn de lessen die je hebt geleerd?
 • Zorg dat je je goed voorbereid. Hoe beter je weet wat je zoekt, hoe meer een therapeut voor jou kan doen!
 • Kijk ook of de therapeut bij jou past.
 • Kijk niet alleen naar wat het kost, maar kijk naar de kosten in verhouding tot wat het je kan opleveren. Levensveranderende therapie is onbetaalbaar!
 • En ga ervoor. Laat je leiden, doe het werk en ga voor die tien in jouw leven.

Gewoon omdat jij het waard bent!